top of page
Yazarın fotoğrafıCihangir Gülegen

Svalbard Küresel Tohum Deposu

Güncelleme tarihi: 5 gün önce

Kuzey Kutbu’ndan 700 mil mesafede Norveç’in Longyearbyen iline bağlı Spitsbergen Adası’nda kurulmuş olan tohum deposudur. “Kıyamet Ambarı” adıyla da bilinir. 2008 yılında faaliyetine başlamıştır.


Aşılması imkansız kapıların arkasında 125 metrelik bir tünelin sonunda hava geçirmez iki odanın arkasında 3 mahzen vardır. Her bir mahzen 27 metre uzunluğunda, 6 metre yüksekliğinde ve 10 metre genişliğindedir.


Tohumlar polietilen ve alüminyumdan yapılmış olan dört katlı zarflar içerisinde saklanırlar. Bu tohumlar kasalar içersinde saklanır. Her zarf ortalama 500 tohum içerir ve bir mahzen yaklaşık 4,5 milyon zarf barındırabilir. Yani ir mahzen 2 milyardan fazla tohuma ev sahipliği yapabilmektedir.


Dağın içinde olduğu için deprem gibi jeolojik olaylara, deniz seviyesinden 130 metre yüksekte oldu için suyun yükselmesi gibi tehlikelere karşı dayanıklıdır.


Tohumlar -18 santigrad derecede korunurlar. herhangi bir güç kaybı yaşanması durumunda biletesisin sıcaklığı hiç bir zaman - 3,5 santigrad dereceyi geçmeyeceği için bütün tohumlar korunaklıdır.

Deponun içeriği sıklıkla değişmekle, güncellenmekle birlikte yaklaşık 6.000 türe ait 1.000.000’dan fazla tohum barındırmaktadır. Bulunan tohumlar arasında 13.000 yıllık tohumlar bile bulunmaktadır. Bu bağlamda “tohumların Nuh’un Gemisi” tanımına uygun bir yerdir



.

3 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Manş Denizi

Roca Burnu

Comments


bottom of page