top of page
Yazarın fotoğrafıCihangir Gülegen

Pompei

Campania özerk bölgesinde.


Pompeii ve Herkulaneum şehirleri 24-25 Ekim 79 tarihinde Vezüv Yanardağı’nın 2 gün süren patlamasıyla kül ve lav altında kaldı. 1700 sene boyunca saklı kalan şehir 1748 yılında keşfedildi. UNESCO'nun Dünya Mirası listesindedir.


Pompeii kökeni MÖ 740 yılına (MÖ 8. yy) kadar uzanan bir antik şehirdir. İlk Yunanlılar buraya gelmiş ve yerleşimi başlatmıştır. Konumu sebebiyle bir süre denizciler tarafından güvenli bir liman olarak kullanılmış.


MS 79 yılındaki patlama 2 gün sürmüştür. İlk patlama 18 saatlik, insanların kaçmasına olanak sağlayan nispeten hafif bir patlamaydı. İkinci patlama ise yıkıcı olanıydı. Binaları yıktı, insanları yaktı ve coğrafyayı değiştirdi. Günümüzde yapılan araştırmalar insanların ölüm sebebinin patlama ya da küller değil sıcaklık olduğunu göstermiştir. Patlamaya birebir tanıklık eden Genç Plinius’un anlattıklarına göre patlama tarihi güncellenmiştir : 24-25 Ekim 79


Pompeii'nin yeniden keşfi ve kazıları 16. yüzyılda mimar Domenico Fontana'nın bir su kemeri inşa ederken resim ve yazıtlarla kaplı antik duvarlara rastlamasıyla başlamıştır. Ancak, "Rei Publicae Pompeianorum"dan bahseden bir yazıtın bulunduğu 1763 yılına kadar resmi olarak Pompeii olarak tanımlanmamıştır. 1863 yılında Giuseppe Fiorelli, çürümüş cesetlerin bıraktığı boşluklara alçı enjekte etme tekniğini uygulayarak kurbanların alçı kalıplarının oluşturulmasını sağladı.

1 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Manş Denizi

Roca Burnu

Comments


bottom of page