top of page
Yazarın fotoğrafıCihangir Gülegen

Azize Lucia - St. Lucia

Roma İmparatoru Diocletianus döneminde Sicilya'da yaşamış, yoksullara yardım etmesiyle bilinen bir genç kız. Varlıklı bir ailenin kızı olduğuna ve geceleri elinde bir mum ile şehri dolaşarak fakirlere ve ihtiyacı olanlara yardım ettiğine inanılıyor.


Hakkındaki hikayelerden birisinde, gözlerine aşık olan bir kişinin evlenme teklifini kabul etmediği için Hristiyan olduğu ihbar edilmiş ve öldürülmüştür. Bir başka hikayeye göre ise sevgilisi ondan gözlerini vermesini istemiş ve o da çıkarıp vermiştir. Yine bir diğer hikayede Hristiyan olduğunu öğrenen Roma imparatoru onu fahişelik yapmaya zorlamış, sürüklenip zorla götürülürken Tanrı müdahale ederek onu yerinen kımıldatmalarına izin vermemiş bunu üzerine olduğu yerde boğazı kesilerek infaz edilmiş.


Öldürüldüğüne inanılan yer Sicilya'nın Siracusa ilindeki Santa Lucia alla Badia Kilisesi'dir. Kilisede Sr. Lucia'nın gömülmesini tasvir eden ve Caravaggio tarafından yapılmış bir resim bulunmaktadır : The Burial of Saint Lucy - Seppellimento di Santa Lucia


Bütün aziz ve azizeler gibi o da hikayesinin duyulmasıyla öldükten sonra azize ilan edilmiş. İskandinav ülkelerinde 13 Aralık Azize Lucia günü olarak kutlanır. Azize Lucia resimlerde elinde bir tepside gözlerini taşıyan bir kadın olarak resmedilir.


13 Aralık gecesi, geçmişte İskandinav ülkelerinde yılın en karanlık gecesi olarak kabul edilmekteydi. Mitolojik halk kültürene göre bu gece tehlikelerle dolu idi; evin dışında doğaüstü kötü güçlerin dolaştığına, hayvanların konuştuğuna inanılırdı. Azize Lucia Günü, karanlık kış gecesinde ışığı ve umudu kutlamak üzere bir ışık festivali olarak kutlanır ve Noel sezonunun başlangıcına işaret eder. "Lussekatter”, “lussekuse” ya da “lussebulle” denilen Azize Lucia gününe özgü safranlı çörekler yenilmesi adettendir. Safranlı çöreğin üzerindeki iki kuru üzüm, St Lucia'nın gözlerini temsil eder.




Son Yazılar

Hepsini Gör

İbn Battuta

Comments


bottom of page